slideshow04

За јачање дуалног образовања МЕТШ добила опрему од 75 хиљада евра

Регионална развојна агенција "Златибор” из Ужица, у партнерству са Иновационо предузетничким центром "Технополис" из Никшића и Привредном комором Црне Горе, у наредних 16 месеци, реализоваће прекогранични пројекат "БИЈОНД", вредан 255 хиљада евра, а који ће поспешити дуално образоовање а тиме и запошљавање младих у прекограничном подручју Србије и Црне Горе.

Кроз пројекат ће се радити на унапређењу сарадње и знања, компетенција и радног искуства ученика, незапослених и запослених лица, што ће допринети креирању подстицајног пословног окружења за запошљавање младих у прекограничном подручју Србије и Црне Горе, током 16 месеци спровођења прекограничног пројекта - "Бијонд".

 

Пројекат суфинансира Европска унија са готово 85 одсто или нешто преко 216 хиљада евра, док ће преостали део средстава обезбедити партнери на пројекту.

МЕТШ у Прибоју биће набављена модерна опрема за роботику и мехатронику, у вредности од 75 хиљада евра.

Почетна конференција на пројекту, одржана је 8.јуна у Никшићу, којој су присуствовали представници свих учесника у пројекту, али и ученици из Прибоја, Нове Вароши и Пријепоља.

Пројекат ће кроз различите активности пружити подршку развијању релевантне онлајн платформе за менторство и институционалну подршку у оквиру старт ап центара, а допринеће се јачању стручних знања и капацитета Машинско – електротехничке школе у Прибоју и Електро – металуршке школе у Никшићу, кроз куповину модерне опреме и израде наставних програма за роботику и мехатронику.

Коришћењем постојеће пословне инфраструктуре партнера на пројекту, радиће се на изградњи капацитета незапослених лица са обе стране граница, у складу са потребама металске индустрије (ЦНЦ програмирање и обрада) и активирањем старт ап и иновационог потенцијала међу младом популацијом из прекограничног подручја, кроз организовање низа подстицајних догађаја од старт ап кампова и такмичења, сусрета и дружења, до студијске посете Аустрији или Немачкој.