slideshow04

Седница Скупштине општине Прибој - Усвојен други ребаланс Буџета

Прибојски парламент заседао је 11.јула, по трећи пут у овом сазиву, а иако је на дневном реду било само 14 тачака, расправа је трала пуних 7 и по сати. У дискусијама су углавном  учествовали одборници опозиције, користећи своје пословничко време, по свакој тачки дневног реда.

 На дневном реду била су битна питања, за функционисање локалне самоуправе. Тако је прибојски парламент већином гласова усвојио Завршни рачун консолидованог раучна буџета општине Прибој за 2023.годину, али и други ребаланс Буџета у 2024.години.


"Буџет општине Прибој сада износи 2.220.331.000,00 и већи је за 88.010.000,00 динaра или 4,12 одсто", истакао је Славиша Јањушевић, руководилац Одељења за друштвене делатности, финансије и буџет у Општинској управи Прибој.

Планирана средства биће уложена за опремање простора у Болници Прибој, како би се у рад пустио добијени скенер од Министарства здравља, значајана средства биће издвојена и за повећање система бзебедности на главним саобраћајницама у граду, део средстава планиран је и за унапређење школског и предшколског спорта, као и за рад млађих селкција у свим клубовима, затим за организацију првог "Силевер европског атлетског митинга Владо Пивљанин", у знак сећања на велико спортско име, не само Прибоја већ и Србије, па и бивше Југославије. Део средстава планираних овим ребалансом уложиће се и у инвестиционо опремање помоћног фудбалског терена са вештачком травом, који је добијен од Фудбалског савеза Србије.


У расправи су се дотакле многе актуелне теме и приоритети, а једно од горућих питања  и за позицију и за опозицију, а пре свега за грађане наше општине је решавање проблема паса луталица, и у граду и у селу, јер се за надокнаду штете од уједа паса издвајају значјна средства из општинске касе.

"На решавању тог проблема се увелико ради, и то заједно са суседним општинама. Последња је информација, да су општине пред потписивањем тројног уговора за расписивање јавног-приватног партнерства за реализацију тог пројекта, којим ћемо унети сигурност грађанима Прибоја, хумано поступати према животињама и уштедети значајана средства у општинском буџету, која можемо користити за неке друге потребе", рекао је Саша Василић, заменик председника општине Прибој.

 

Одборници прибојског парламента усвојили су и Одлуку о преносу права јавне својине Републике Србије на општину Прибој, за земљиште  у делу погона Машинске обраде ФАП-а, где ће немачки инвеститор градити нову фабрику за производњу делова за аутоиндустрију, а где ће, према најавама, бити запослено најамње 250 радника.

У склопу тог пројекта, ФАП ће добити и два нова погона-фарбару и пескару, за шта ће Министарство одбране издвојити 7,5 милиона евра.

Уз један глас против, гласовима и позиције и опозиције, донета је  и Одлука о оснивању Савета за међунационалне односе општине Прибој, који би чинили истакнути представници српског и бошњачког народа у нашем граду.

Одборници су разматрали и већином гласова усвојили и извештаје и раду у прпшлој години прибојских јавних предузећа - ЈП за уређење грађевинског земљишта и развој Прибој, ЈКП "Услуга" и ЈП “"Топлана".

Општинси парламент у наставку седнице бавио се и кадровском проблематиком, па је за ВД директора Туристичке организације Прибој поново именован Владан Радовић, а разрешени су и именовани и по један члан Надзорног одбора ЈКП "Услуга" и Управног одбора ПУ "Невен", као и Школски одбор Гимназије Прибој.

Одборници су констатовали и престанак одборничког мандата одборници Амини Мишореп са листе "Фахурдин Алагић СПП-Промјена је побједа" испред Странке правде и помирења.