slideshow04

Обележен Дан "Србијашума"

Садњом 33 саднице бора, које симоболизују 33 године предузећа, и у Прибоју 1.октобра обележен је Дан ЈП "Србијашуме", које газдују једним од највећеих природних ресурса у нашој земљи.

Јавно предузеће "Србијашуме" у данашњем облику основано је 1.октобра 1991.године. Саднице су, не случајно, посађене поред "Стазе здравља" у Старом Прибоју, између реке Лим и железничке станице. Свако засађено дрво је нови корак ка очувању здравља и здравије животне средине и чистијег ваздуха који дишемо.

Симболична, односно рођенданска садња, била је само најава, оне праве планске, која се очекује током јесени:

"Као друштвено одговорна компанија посебно водимо рачуна о обнављању шума. Тако ћемо ове јесени пошумити 20 хектара са 50 хиљада садница, а наредне године тај посао ће бити пет пута већи - 100 хектара и 250 хиљада садница", каже Александар Томић, шеф Шумске управе у Прибоју.

"Имамо веома добру сарадњу са локалном самоуправом, по свим основама, а посебно на терену око изградње, коришћења и одржавања шумских путева. Пуну подршку имамо и од новог генералног директора Крста Јањушевића", истиче Томић.

Шумски путеви су само један сегмент сарадње овог предузећа и локалне самоуправе, а према најавама из ове компаније радови на изградњи шумских саобраћајница ће се интензивирати, што ће умногоме поправити слику и стање путне мреже у прибојским селима.

Иначе, значајне површине наше општине су под шумама, и то богатим и квалитетним шумама, без обзира да ли се ради о државном или приватном власништву. Поред пошумљавања, гајења и заштите шума, једна од редовних делатности је и експлоатација дрвне масе која се спроводи плански, по принципу одрживог коришћења.

Иако су шуме условно обновљив природни ресурс, мада је то дуг процес, ипак се доста пажње поклања обнављању шума, редовним  пошумљавањем, али је веома значајна, ако не и најбитнија, и стална заштита шумских комплекса.  

Здрава шума, значи и здрави људи, али и остали биодиверзитет, и нараавно, здравија животна средина. А да би тако и остало сви морамо дати свој допринос, бити пажљиви према нашим шумама, морамо их чувати, настојати да својим неодговорним поступцима не изазивамо пожаре и тако уништавамо шуме као опште добро.

Од "Србијашума", које газдују државним шумама и шумским земљиштем, и даље се очекује, да њима управаљају као добри домаћини, водећи рачуна о гајењу, заштити и наравно рационалном коришћењу шума.