slideshow04

Opština Priboj potpisala ugovor sa Ministarstvom za finansiranje projekta uređenja i poboljšanja komunalne infrastrukture

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić potpisao je ugovore sa 17 opština i lokalnih samouprava u Srbiji, čiji su projekti izabrani na konkursu za finansiranje i sufinansiranje uređenja i poboljšanja komunalne infrastrukture. Ukupan iznos potpisanih ugovora je 124.900.000 dinara.

Opštine i lokalnih samouprava podnele su zahteve za dodelu sredstava na osnovu javnog poziva raspisanog od strane Ministarstvo građevinarstva i urbanizma, 19. februara 2013. godine.

Radna grupa Ministarstva odredila je kriterijume za raspodelu sredstava Zakonom o budžetu za 2013. godinu, a u skladu sa članom 2. Zakona o komunalnim delatnostima, koji se odnose na:

  1. Finansiranje završetka izgradnje već započetih objekata;
  2. Finansiranje komunalnih delatnosti: snadbevanje vodom za piće i prečišćavanje i odvod atmosferskih i otpadnih voda;
  3. Sufinansiranje izgradnje objekata iz čl. 2. st. 3. Zakona o komunalnim delatnostima za koje je JLS (jedninice lokalne samouprave) obezbedila deo sredstava;
  4. Stepen razvijenosti JLS (jedninice lokalne samouprave).

Ugovore za finansiranje i sufinansiranje uređenja i poboljšanja komunalne infrastrukture potpisale su opštine: Kosjerić, Vlasotince, Kuršumlija, Valjevo, Gornji Milanovac, Malo Crniće, Priboj, Mionica, Ražanj, Leskovac, Kraljevo, Bačka Topola, Topola, Titel, Despotovac, Subotica i Prokuplje. U ime opštine Priboj, ugovor sa Ministarstvom potpisao je predsednik Opštine, Lazar Rvović za projekat vodosnabdevanja Starog Priboja. Realizacijom ovog projekta, područje Starog Priboja bi bilo u celosti priključeno na gradski vodovodni sistem. Onemogoćilo bi se korišćenje kaptiranih izvora kojim ne gazduje JKP "Usluga". Na ovaj način 30 domaćinstava bi dobilo gradsku vodu. Time bi se eleminisale pojave smanjene količine vode i korišćenje neispravne vode. Širenjem gradskog vodovodnog sistema poztivno bi uticalo na širenje stambene zone.Obezbedio bi se novi broj priključaka gradske vode a time i veća naplata. Uže gradsko jezgro bi bilo potpuno pokriveno gradskom vodom.
Ukupna vrednost projekta je 3.800.000,00 dinara, od čega će država finansirati 3.040.000.00 dinara a ovlašćeni predlagač, odnosno opština Priboj 760.000,00 dinara.
potpisivanje ugovora ministarstvo urbanizma