slideshow04

Najbolji od najboljih Priboja u poseti CERN-u

Već treću godinu zaredom, umesto slavlja za Dan opštine, Priboj novac ulaže onde gde je najpotrebniji. Prethodne dve godine ulagalo se u nabavku neophodnih medicinskih aparata, kako bi se podigao nivo zdravstvene zaštite na viši nivo, a ove godine novac je preusmeren na studijska putovanja najboljih pribojskih učenika.

Tako su protekle sedmice na studijskom putovanju bili najbolji učenici i studenti sa profesorima u Švajcarskoj, gde su posetili Evropsku organizaciju za nuklearno istraživanje poznatiju kao CERN, koja je najveći centar za istraživanje elementarnih čestica.

cern

Pribojska opština zahvaljujući budžetskim uštedama u iznosu od oko milion dinara finansirala je put 13 najboljih učenika Gimnazije i Mašinsko-elektrotehničke škole, dva studenta i dva profesora u CERN koji se nalazi u okolini Ženeve. Domaćin pribojskim učenicima bio je Pribojac dr Vladimir Reković sa eminentnim mladim srpskim naučnicima istraživačima u CERN-u. Osim posete najvećem institutu za nuklearna istraživanja na svetu, za učenike je bio oranizovan niz predavanja ali i naučnih eksperimenata. Ovom prilikom učenici su bili u prilici da prošire svoja znanja iz prirodnih nauka, prvenstveno fizike ali i da upoznaju Ženevu i Sedište Ujedinjenih nacija u Evropi.
Ovaj svojevrstan vid nagrade najboljima među pribojskim učenicima i studentima svakako je dostojan podsticaj za još bolje rezultate. Najbolje, koje su opredelili Učenički parlament i Nastavnička veća obe škole, lokalna samouprava nagradila je i na ovaj način, osim toga što su predviđena sredstva za stipendiranje najboljih studenata.
Predsednik Skupštine opštine Saša Vasilić koji se pridružio najboljim učenicima i studentima kao predstavnik organizatora i jedan od inicijatora studijskog putovanja, rekao je da se ova ideja rodila pre dve godine, ali da je zahvaljujući uštedama koje su napravljene ove godine, novac preusmeren u sektor obrazovanja.
Među prvim osnivačima CERN-a davne 1954. godine bila je i Jugoslavija, u čije je ime svoj potpis stavio Pavle Savić, jedan od najznačajnijih srpskih fizičara. Iako je Jugoslavija napustila ovu organizaciju 1961. godine, Srbija se zvanično ponovo pridružila 2012.godine. Veliko vremensko odsustvo Srbije iz članstva u ovoj naučnoj organizaciji svetskog nivoa, ipak nije uticalo na to da naša zemlja iznedri neke od najvećih naučnika, ali nije ni sprečilo mlade naučnike iz Srbije ali i sa ovih prostora da se danas bave naučnim radom u najvećem svetskom institutu za nuklearna istraživanja, gde se piše istorija nauke.
S.M.