slideshow04

Дом културе: Представа "Ноћ богова"

У великој сали прибојског Дома културе, у четвртак 9. октобра од 19:30 часова, одиграће се позоришна представа "Ноћ богова", у изведби Аматерског позоришта Дома културе из Пријепоља.

Представа прати текст текст, у којем последњих 20 година најчешће играни савремени хрватски драматичар, романсијер и приповедач Миро Гавран (1961), тематизује однос уметника и власти у тоталитарном систему, а као такав је игра у игри, у којој су од историјских чињеница и збивања у паралелној драми, значајнији преокрети, који непрестано мењају ликове и њихове међусобне односе.

Богови владају бескомпромисно и немилосрдно и небеском вољом уређују животе својих поданика. Кад разговор дотакне пријатељство, прилично пијани краљ тешко крије сентименталност, пошто су дворска луда и Молијер, иако његови поданици, ипак једини, који смеју да виде краља пијаног па с њим могу чак да поделе и понеку тајну. У тренутку разнежености краљ свечано објављује да се те ноћи слави десетогодишњица ниховог пријатељства, уједно оптужујући Молијера да је о њему написао драмолет, с којим су он и дворска луда наступали пред краљевим непријатељима. Краљ стога захтева да драмолет у том тренутку одиграју само за њега. Молијер и луда испуњују наређење, одиграју фарсу, али Молијер, и поред сазнања да тиме исписује властиту смртну осуду, спреман је да краљу у лице каже све па и то како га већ годинама посматра са осећајем мучнине у желуцу, као и то да у читавој Француској не постоји човек који не мрзи свога краља, самозваног бога…
Цена улазнице је 150 динара.
predstava noc bogova