slideshow04

Пројекат "Малина воће које чува село" - Одржана друго предавање за полазнике обуке

У оквиру пројекта "Малина воће које чува село", који је резултат заједничке сарадње невладиних организација са локалним самоуправама у Прибоју и Новој Вароши, а који финансира Европски ПРОГРЕС, у уторак 25. августа у малој сали прибојског Дома културе одржана је друга по реду радионица за полазнике обуке и заинтересовану јавност о узгоју малине.

Радионица је одржана у организацији Удружења произвођача јагодичастог воћа "Златни брег" из Нове Вароши за 40 полазника, 20 њих из Прибоја и 20 из Нове Вароши. Предавач на радионици био је др Иван Глишић са катедре за воћарство и виноградарство Агрономског факултета из Чачка, а сви присутни подробније су у току предавања упознати са условима које је неопходно испунити за подизање засада малине на датој локацији, избором сорти, мерама неге у првој години по садњи и израдом и постављањем наслона. На предавању се могло чути и о најважнијим болестима и штеточинама, а будући малинари добили су и корисне савете у вези са програмом заштите.

Носилац пројекта чија је укупна вредност 3.462.800,00 динара је удружење произвођача јагодичастог воћа из Нове Вароши "Златни брег", док су партнери на пројекту општине Прибој и Нова Варош, као и удружење жена "Сачувајмо село" из Прибоја. Европски ПРОГРЕС финансира 79,78%, док општине Прибој и Нова Варош учествују у пројекту са по 10,11% средстава. Пројекат има за циљ стварање одрживих решења за доступност, дистрибуцију и пружање јавних средстава маргинализованим групама становништва у Новој Вароши и Прибоју кроз производњу малина и садног материјала на циљаним подручјима у Прибоју и Новој Вароши.

projekat-malina-kao-voce-koje-cuva-selo-obuka