slideshow04

Одржан округли сто „ПАРТНЕРСТВОМ ДО УСПЕХА“

У среду 14. јуна у хотелу "Лим" у Прибоју, у организацији Општине Прибој и Канцеларије за локални економски развој, одржан је округли сто "Партнерством до успеха", који за циљ има унапређење пословног амбијента и повећање конкурентности, кроз партнерски однос локалне самоуправе и привреде. На састанку је представљен Привредни савет општине Прибој, облик институционалне подршке локалној привреди. Савет ће имати саветодавну улогу у области локалног економског развоја, а између осталог и у процесу сертификације општина са повољним пословним окружењем у југоисточној Европи, коју спроводи Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД). Општина Прибој је у у октобру прошле године постала чланица НАЛЕД-а, а тренутно су у току припреме за почетак процеса сертификације (BFC SEE), који би требало да траје око 12 месеци.

Пред око 70 присутних предузетника презентоване су мере и активности које локална самоуправа уз помоћ Владе Србије предузима у процесу опоравка привреде у прибојској општини. О томе су присутнима говорили председник Скупштине општине Прибој, Борис Мрдовић и помоћник председника Општине за локални економски развој, Јасмин Хоџић. Представљени су и статистички подаци који указују да је општина Прибој лидер у југозападној Србији по пропорционалном буџетском улагању у мере подршке предузетницима са 37 уложених милиона,од којих је 25 намењено за програме запошљавања.

partnerstvom do uspeha 1

О сету мера који спроводи Национална служба за запошљавање, присутне је упознала директорица Филијале НСЗ у Пријепољу Ана Пејовић, а о раду Општег удружења предузетника Прибоја говорио је председник Горан Вучићевић. На скупу је представљено и 80 критеријума које општине треба да испуне како би добиле сертификат BFC и SEE о повољном пословном окружењу и добрим партнерским односима општинске управе и привредника, о чему је говорила руководилац Канцеларије за локални економски развој у Прибоју, Магдалена Пријовић. О томе какву перцепцију млади имају ка предузетништву, који су начини на које се они ангажују и како виде себе у перспективи, говорио је координатор прибојске Канцеларије за младе, Немања Ђуровић.

Округли сто обележила је и интерактивна дискусија у којој су предузетници изнели своје предлоге за побољшање пословног амбијента, али и проблеме са којима се суочавају у пословању и комуникацији са локалном самоуправом, док је новоформирани Привредни савет најавио своје прве активности већ у следећој седмици, како би се постигла динамика рада у процесу испуњавања критеријума за добијање сертификата о повољном пословном окружењу.

partnerstvom do uspeha 2