slideshow04

Мехо Омеровић у Прибоју: Наставак програма за повратак избеглих и интерно расељених лица

Општину Прибој данас је посетио народни посланик и председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине, Мехо Омеровић. Он се у Прибоју састао са председником Општине и његовим сарадницима, као и представницима села у којима се до 2015. године спроводио Програм Владе Републике Србије за повратак избеглих и расељених Бошњака у општини Прибој у периоду од 1991. до 1999. године. Тема састанка била је сарадња у даљој реализацији активности овог програма, како би се мањинска и људска права у општини Прибој довела на још бољи ниво.

poseta meha omerovica

Мехо Омеровић је на данашњем састанку осим о Програму Владе Републике Србије за повратак избеглих и расељених Бошњака у општини Прибој у периоду од 1991. до 1999. године, разговарао са руководством општине Прибој о још неколико важних тема које су у надлежности одбора којим у Народној скупштини председава, као што су и питања људских права и равноправности полова, али и међунационалних односа Срба и Бошњака у Прибоју. Он је оценио да је стање међунационалних односа у општини Прибој, на његово велико задовољство на изузетно великом и задовољавајућем нивоу, што је свакако јако важно за питање повратка избеглих и расељених лица.

По речима Меха Омеровића, пројекат повратка биће настављен и већ су предузете неке од активности.

"Пројекти и пројектна документација за путну инфраструктуру је направљена, све оно што је било до општине Прибој је урађено.", рекао је Омеровић, који се у разговорима у Влади додатно залаже за нова средства.

На састанку је било и речи о безбедности, заступљености жена у систему локалне самоуправе, као и о доброј регионалној сарадњи са суседним државама.

"Општина Прибој има оно што закон и статут налажу, а то су формирани савети за безбедност, равноправност полова и друга институционална тела захваљујући којима ће бити и већи број жена заступљен у јавном сектору и пре свега младих.", рекао је он.

Председник општине Прибој Лазар Рвовић је рекао да овај Владин пројекат није у целини реализован, обзиром да је прекинут 2015. године. Укупно је уложено и реализовано око 123 милиона, а направљено је 20 монтажних кућа, добијене су одређене финансијске накнаде, док је општина Прибој израдила комплетну пројектну документацију за све путне правце.

"Да бисмо имали одрживи повратак, морамо да имамо пристојну путну инфраструктуру, а то је управо један од закључака данашњег састанка, да се директно обратимо Влади како би се тај програм наставио.", рекао је Рвовић, који је притом оценио да реализација овог програма треба да иде обрнутим редом а то је прво улагање у путну инфраструктуру.

Он је подсетио да су оживела сва села у чију је путну инфраструктуру општина Прибој улагала, те да нема сумње у то да ће се у села вратити они који су из њих отишли.

Омеровић се данас састао и са представницима села која су обухваћена програмом и разговарао о стању на терену и шта је то што држава још може да учини, како би се повећао број људи који ће се повратити.