slideshow04

Одржана обука домара основних и средњи школа и вртића са територије општине Прибој на тему енергетске ефикасности

По узору на искуства из Немачке и других развијених западно-европских земаља Привредна комора Србије развила је програм обуке домара у школама и вртићима на тему енергетске ефикасности. Прва у низу обука била је организована данас у Прибоју, у просторијама Омладинског центра.

На радионици били су присутни енергетски менаџер Прибоја, Марко Јањушевић и представнице Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ – која финансира овај циклус обуке, Анита Мраовић и Свјетлана Ђокић.

Домари прибојских школа и вртића, њих 13, били су упознати данас са основним принципима рационалне употребе енергије у циљу уштеде, бољег квалитета услова боравка у овим објектима који су пре свега намењени деци, и мењања свести о важности заштите животне средине.

Тренери су са домарима обрадили теме енергетских својстава објеката и енергетске ефикасности, рационалне употребе енергије, могућности уштеда на једноставан начин, услова боравишног комфора у затвореним просторијама, а поред тога је практично приказан и рад на мерним инструментима и сугерисано је на употребу дневника потрошње енергије, које би домари требали да воде.

Осим пилот обука које су одржане крајем јуна, ову и још две серије тренинга на пет локација широм Србије финансира Пројекат српско-немачке развојне сарадње ДКТИ „Енергетска ефикасност у јавним зградама“, који реализује Немачка организација за међународну сарадњу - ГИЗ, а у сарадњи са Привредном комором Србије која ће и на даље да организује ову врсту тренинга.

Тренинзима који су бесплатни ће, осим полазника и предавача, присуствовати и представници локалних самоуправа и енергетски менаџери на локалу, који ће том приликом говорити о значају Пројекта као подршке у увођењу система енергетског менаџмента у Србији.

obuka domara