slideshow04

Прибој добио награду "Младград" за 2013. годину

Поводом Међународног дана младих, Грађанске иницијативе доделиле су данас награде "Младград" за 2013. годину локалним самоуправама Пирота и Прибоја, као и Душку Крстићу, оснивачу сајта yоутх.рс и координатору Канцеларије за младе Обреновца. У име канцеларије за младе из Прибоја, награду је примио координатор КЗМ, Емир Вражалица.

Посебним признањима за укупан допринос бољем положају младих награђене су општине Ивањица и Рашка, Бечејско удружење младих и астрономско удружење "Еурека" из Крушевца. Специјалну награду из рањивих група освојила је општина Звездара и удружење "Пирот Е Публика". Циљ награде која се додељује четврту годину за редом, јесте да се ода признање локалној самоуправи, организацији, групи или појединцу који су младима у заједници обезбедили простор за активности, прилику за волонтирање, путовање и информисање о постојећим програмима за младе. Дубравка Велат, извршна директорка Грађанских иницијатива казала је да је циљ награде "Младград" да охрабри људе, локалне самоуправе и организације да побољшају положај младих у својим заједницама.
У три категорије за награду су се пријавила 44 кандидата. Ову награду Грађанске иницијативе додељују у партнерству са Министарством омладине и спорта и Министарством регионалног развоја и локалне самоуправе. Подршку су дале и Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) и Организација за европску безбедност и сарадњу у Србији (ОЕБС).
извор(текст и фото): блиц.рс
mladgrad 2013

Успешно организоване "Игре без граница"

Канцеларија за младе Прибој у сарадњи са Спортским центром Прибој, Туристичком организацијом Прибој и Удружењем "СОКО" из Прибоја, протекле среде 7. августа организовала је "Игре без граница" и мини концерт на градским базенима. "Игре без граница" замишљене су као манифестација која ће окупити велики број младих у Прибоју, употпунити културни садржај који је намењен млађој популацији, а све у циљу промовисања спортских активности, Лим феста, предстојећег рафтинга, хуманих вредности и музичких потенцијала локалних бендова. Укупно је учествовало 17 екипа, од којих су четири биле из Сјенице, једна екипа из Пљеваља, док је остатак био из Прибоја. Обзиром на то да су Игре без граница биле хуманитарног карактера, укупно је прикупљено 29 хиљада динара, за удружење "Звончица" из Београда.
igre bez granica 2013

Литерални конкурс на тему "Суживот је природна ствар"

У жељи да упозна младе таленте у Прибоју, "Канцеларија за младе Прибој" у оквиру пројекта "7 дана библиотеке", расписује литерарни конкурс "Суживот је природна ствар" са циљем да афирмише ауторе и укључи их у своје будуће активности, и представи њихове најбоље прозне и поетске радове. Од учесника конкурса очекује се да задатој теми приступе из културно-историјске и друштвене перспективе. Конкурс је отворен од 01. до 15. августа 2013. године, а свечана додела награда ће се одржати 30. августа 2013. у Градској библиотеци Прибој.

Позивају се сви уметници, креативци, студенти и средњошколци, постдипломци, блогераши, алтернативци и субкултураши да дају своју налепшу прозну и поетску реч о Прибоју. Конкурс је расписан у оквиру пројекта "7 дана библиотеке" уз помоћ мисије "OSCE-a" у Србији.
Услови конкурса:
1. Право на учешће имају сви млади Прибоја узраста од 15 до 30 година.
2. Рад може бити написан у поезији или прози (кратка прича или есеј).
3. Најбољи радови ће бити објављени у књизи чије ће штампање финансирати мисија "OSCE-a" у Србији
4. Рад може да садржи до 1500 речи (три куцане А4 стране).
5. Сваки учесник конкурса може учествовати са максимално три написана рада.
6. Предност учешћа имају они чији рад до сада нигде није публикован.
7. Најбоље радове бира стручни жири.
8. Жири ће при избору најбољих радова узимати у обзир оригиналност, идеју, креативност и инвентивност на плану стила и форме.
9. Жири ће од пристиглих радова одабрати најбоље који ће бити представљени 30. августа на свечаној додели награда у Градској библиотеци Прибој и објављени у књизи.
10. Прва три места добиће награду (Таблет, читач електронских књига и комплет књига)
11. Победнички радови биће објављена на сајту www.priboj.rs/kzm, а њихови аутори обавештени путем телефона. Исто важи и за ауторе најбољих радова.
12. Аутор рада поседује неотуђива ауторска права на свој рад која су дефинисана важећим законима о ауторским правима. Строго је забрањено копирање таквог садржаја без дозволе аутора. "Канцеларија за младе Прибој" се одриче одговорности у случају повреде овог права од стране трећег лица.
13. "Канцеларија за младе Прибој" има право на коришћење свих радова у оквиру пројекта "7 дана библиотеке" у било којем облику и било којем медију. При томе ће „Канцеларија за младе Прибој“ настојати да наведе име аутора, али не одговара ако уредништво другог медија то не учини.
14. Радови се шаљу до 15. августа 2013. године на мејл адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. са насловом мејла – "За конкурс"
15. Слањем ваших радова прихватили сте услове наведене у претходним ставкама.
16. За сва додатна обавештења можете нам се обратити на мејл адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..
suzivot je prirodna stvar kzm

Одржана еколошка регата

У суботу,  27.07.2013. године, у организацији Туристичке организације Прибој, одржана је еколошка регата од Прибоја до Рудог. У оквиру овог спуста, чистиле су се обале и река Лим, а све уз помоћ волонтера Канцеларије за младе и удружења Соко Лим, а под покровитељством Европске уније. Прва еколошка регата била је увод у велику регату, која је планирана за 17. август ове године, на којој се очекује рекордан број учесника.

eko regata 2013 1
eko regata 2013 2

Соларна академија Сремски Карловци

Трочлана екипа Канцеларије за младе Прибој боравила је, од 22-30 јуна, у Сремским Карловцима у оквиру пројекта “Соларна академија” коју је органозовала ОЕБС-ова мисија у Србији у сарадњи са Еколошким центром “Радуловачки”.
Циљ овог тренинг- кампа је био да се развије свест младих о значају обновљивих извора енергије. Посебана пажња била је упућена енергији сунца као доминатном извору енергије. Тренинг- камп се састојао од теориског и практичног дела чији је врхунац био склапање и монтирање соларне плоче који су учесници кампа из Прибоја, Пријепоља, Сјенице, Тутина и Новог Пазара понели у своје градове. Тиме је и наша општина добила први соларни панел који ће помоћи да се у наредном времену код грађана Прибоја створи јасна слика о значају обновљивих извора енергије који су свуда око нас.
текст: Лазар Јановић
kzm solarna akademija

Канцеларија за младе у посети Народној скупштини Републике Србије

Канцеларија за младе општине Прибој у сарадњи са НДИ (Национални Демекратски Институт) организовала је посету Народној скупштини Републике Србије. Двадесет младих из Прибоја и пет из Ужица и Пожеге имали су прилику да се 18. јуна упознају са радом највише законодавне институције у Србији. Волонтери су се прво упознали са историјатом зграде Скупштине као и просторијама у њеној унутрашњости.

Како је то бити посланик, које су његове обавезе али и привилигије младима, из Златиборског округа, говорили су посланици из Прибоја Миланка Јевтовић Вукојичић и Кенан Хајдаревић, као и посланици из Ужица Др. Владимир Гордић и Неђо Јовановић. По завршетку тога уследио је неформалан разговор где су млади могли да питају народне посланике све што их интересује а они су се својски потрудили да пруже адекватан одговор.
kzm u poseti skupstini

Светски дан заштите животне средине

Светски дан заштите животне средине - 5. јун се обележава у Србији и широм света низом манифестација и акција посвећених указивању на неопходност веће бриге о очувању природе. Канцеларија за младе Прибој је дала свој мали допринос. У обележавању су поред КЗМ-а учествовали и прибојски ватрогасци, удружење МНРО и Еко покрет Лим. Манифестацију је испратио већи број наших суграђана.
kzm-ciscenje-obale

КЛЕР: Почиње реализација пројекта Канцеларије за локални економски развој - "Адаптација и опремање простора за рад Омладинског центра Прибој"

Канцеларија за локални економски развој општине Прибој започела је реализацију пројекта "Адаптација и опремање простора за рад Омладинског центра Прибој". Пројекат је урадила Канцеларија за ЛЕР, укупне вредности 55.196,00 USD, и биће финансиран од стране ЕУ и Владе Швајцарске, кроз програм ЕУ ПРОГРЕС који спроводи Канцеларија УН за пројектне услуге УНОПС, са 88,83% учешћа, док ће општина Прибој издвојити 11,17% средстава.

kler logoОпшти циљ пројекта је да допринесе унапређењу институционалног оквира за афирмацију младих и њихово укључивање у изградњу цивилног друштва. Оснивање Омладинског центра логичан је наставак пројекта "Учешће младих у процесу одлучивања на локалном нивоу", у оквиру којег је 2008. године основана Канцеларија за младе у општини Прибој, за чије потребе је Канцеларија за ЛЕР урадила пројекат опремања Омладинског центра. Председник општине Прибој, Лазар Рвовић, именовао је тим за имплементацију пројекта, који чине Дарко Ђоговић (менаџер пројекта), Зорица Богдановић, Екрем Хоџић и Магдалена Пријовић. Пројектом је предвиђено опремање око 160m2 простора у Дому културе у Новом делу града, а време предвиђено за реализацију је пет месеци. Подсећања ради, део средстава за опремање Омладинског центра, обезбеђен је из буџета Министарства омладине и спорта, које је 16. априла 2013. одобрило средства за пројекат "Опремање простора за рад Омладинског центра" у износу од 680.578,00 динара, а који је урадила и са њим код Министарства омладине и спорта аплицирала Канцеларија за локални економски развој. Реализацијом ових пројеката, Омладински центар у Прибоју, биће један од најсавременијих у Србији, а рад Канцеларије за младе на знатно вишем нивоу, са бољим условима за рад.
omladinski centar 01

Први сајам образовања

Канцеларија за младе Прибој је помогла у организацији Првог сајма образовања који је намењем основцима. На сајму су са штандовима учествовале средње школе из Прибоја, Пријепоља, Ужица и Пожеге. На штандовима су се основци могли упознати са смеровима и условима уписивања средњих школа.
sajam obrazovanja kzm

Тренинг професионалне оријентације

22. И 23. Априла у просторијама Гимназије и КЗМ-а одржан је тренинг професионалне оријентације на којем је учествовало 12 ученика завршних разреда прибојских средних школа.

ГИЗ по налогу Владе СР Немачке а у партнерству са Министарством просвете науке и технолошког развоја и у сарадњи са Министарством омладине и спорта развија у Србији пројекат „Професионална оријентација“ - ГИЗ БОС. Општи циљ пројекта је успостављање функционалног и одрживог система и програма професионалне оријентације (ПО) за младе на прелазу у средњу школу или факултет или свет рада.
Програм ПО намењен је младима који треба да одаберу или учврсте избор будућег занимања. Средњошколски узраст младих је обухваћен програмом каријерног информисања кроз услуге које млади пружају младима у оквиру активности Канцеларије за младе (КзМ) као центра за каријерно информисање.
kzm trening profesionalne orjentacije

 

Радио емисија КЗМ-а "Глас младих"

У суботу, 27.04.2013. у 18 часова на таласима радио Лима (96.2 MHz) Канцеларија за младе Прибој ће емитовати прву у низу омладинских радио емисија под називом "Глас младих".
Први водитељи емисије су волонтери КЗМ-а, Соња Тотић и Лазар Јановић.
Емисија се бави могућностима и проблемима младих у нашем граду као и културним дешавањима.
Репризни термин емисије је недељом у 13 часова.

kzm radio plakat