slideshow04

О Прибоју

Општина Прибој

Општина Прибој је у југозападној Србији, у шумовитој области Старог Влаха, у долини реке Лим . Општина Прибој смештена је на тромеђи Србије, Црне Горе и Републике Српске (БИХ). Прибој се граничи са општинама Чајетина, Нова Варош, Пријепоље, Пљевља, Чајниче и Рудо. Кроз Прибој пролазе врло важни регионални путеви ка Подгорици и Сарајеву, као и пруга Београд- Бар. Од Београда Прибој је удаљен око 280 км, од Подгорице око 200 км, Сарајева око 160км а од Ужица око 90 км.

Због близине страних тржишта, добре транспортне и телекомуникационе мреже, природних ресурса и квалификоване радне снаге, општина Прибој је врло повољно подручје за потенцијалне инвеститоре.

Величина заједничког тржишта Србије, Црне Горе и Републике Српске (БИХ) процењује се на око 12,5 милиона потрошача.

Општина Прибој заузима 8,9 % укупне површине Златиборског округа. Клима је умерено континентална. У току године сунчаних дана је 60, облачних 145.

Прибој је изразито планинског карактера, најнижа надморска висина је 387 м код Фабрике „Фаспини“, највиша 1486 м – Обар - Јаворје.

На површини од 552 kм² живи око 30.377 становника, различитих националности распоређених у 14 месних заједница. Прибој је вишенационална средина у којој се увек живело сложно. Етнички састав становништва је: Срби - 22.523, Бошњаци - 5567, Муслимани - 1427, остали - Црногорци, Албанци, Југословени, Мађари, Бугари - 860.

Прибој је познат захваљујући камионима и аутобусима ФАП-а и „Полиестеру“ који производи предмете од пластичних маса и делове за аутомобиле.Мапа Прибоја са околним градовима

Само 5 км од центра града је, Прибојска Бања позната по лековитости термоминералних извора, и манастир Св.Никола из 12.века.

У центру Старог Прибоја је Хасан-агина џамија, саграђена 1758 године, Завичајни музеј у коме се чувају, изучавају и презентују уметничко-историјска дела и културна баштина Прибоја.

Свима који желе да осете дах старих времена и упознају традицију овог подручја Етно кућа (кућа Јевђевића) у Старом Прибоју широм отвара врата . У Прибоју је 6 матичних основних школа, док мрежу средњих школа чине Гимназија и Машинско-електротехничка школа.

Прибој је општина богатог културног живота, позната по Лимским вечерима поезије, Међурепубличком фестивалу дечијег драмског стваралаштва. Прибој је и град спорта, град у коме се негује спортски дух. Посебан доживљај је сплаварање Лимом које се организује сваке године од маја до октобра .

Прибојци су гостољубиви и вредни људи који добронамерне посетиоце примају широко отвореног срца.