slideshow04

Прибоју уручен уговор за изградњу Регионалног иновационог стартап центра

Ненад Поповић, министар без портфеља у Влади Србије задужен за иновације и технолошки развој, уручио је председнику општине Прибој Лазару Рвовићу уговор o додели средстава за опремање Регионалног стартап центра у Прибоју. Министар Поповић уручио је уговоре и за изградњу стартап центара и у Ариљу и Ужицу,где је у градској кући и организована свечаност. Вредност инвестиције за сва три стартап центра у Златиборском округу је 139 милиона динара.

"Отварањем ових стартап центра у Златиборском округу, као и у другим срединама наше земље где су већ почели са радом, Влада Србије жели да створи услове и у овом крају да млади, образовани људи, пре свега инжењери имају боље услове за стручно усавршавање, да се сутра након завршетка студија врате у овај крај и оснују своје компаније које ће запошљавати и нове људе" - рекао је министар Поповић и додао, да ће Влада Србије пружити и другу неопходну помоћ како би будући иновациони предузетници били умрежени са својим колегама у свету и тако сутра производили за цео свет. Српски инжењери су највеће благо наше земље и они су замајац њеног будућег економског развоја, нагласио је министар Поповић. Он је ову своју тврдњу образложио податком да је Србија прошле године од извоза ИТ сектора зарадила 1,15 милијарди евра и да ће тај извоз у овој години достићи износ од 1,5 милијарди евра, сигуран је министар Ненад Поповић.

Подсетимо, Регионални стартап центар у Прибоју градиће се на 550 квадрата у простору Дома културе у изградњи у Новом Прибоју, из правца Трга ФАП-а. Будући стартап центар располагаће са салама за састанке, канцеларијама за правну и економску помоћ, канцеларију за рад са особама са инвалидитетом, мултифинкционална сала имаће 70 места, а радни простор 25 радних јединица и најбржим интернетом у Прибоју.

Вредност пројекта изградње и опремања регионалног стартап центра у Прибоју је око 50 милиона динара, од чега ће Влада Србије издвојити 42,1 милион динара, а Општина Прибој 8,8 милиона динара. За реконструкцију и изградњу стартап центра биће издвојено 25 милиона, за опремање центра још 20 милиона, док ће 6 милиона динара бити опредељено за рад центра у првој години рада.

Радови на изградњи и опремању Региоанлног стартап центра у Прибоју требало би да почну у октобру.

Фото: Сајт Владе Републике Србије

urucen ugovor regionalni startap