slideshow04

Министар Поповић свечано отворио Регионални иновациони стартап центар у Прибоју

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и председник општине Прибој, Лазар Рвовић, свечаним пресецањем врпце, пустили су у рад Регионални иновациони стартап центар у Прибоју, у који је Влада Републике Србије уложила 42 милиона динара и који ће представљати окосницу развоја иновационог предузетништва овог региона.

„Прибој је град са јаком инжењерском културом која је наслеђе ауто гиганта ФАП-а. Овде имамо и једну од најбољих машинско-електротехничких средњих школа у Србији са изврсним младим роботичарима. Са овим стартап центром, млади иноватори из Прибоја, добили су најбоље услове да овде развијају своје инжењерске и предузетничке потенцијале”, рекао је Поповић.

rishub otvaranje

Он је указао да ће млади иноватори у овом стартап центру, поред најсавременије опреме и креативно уређеног простора по светским стандардима, имати и најснажнију менторску подршку.

“Млади ће овде имати сталне обуке из маркетинга, предузетништва, развоја производа и услуга, али такође и правну и књиговодствену подршку како да лако и брзо отворе своје стартап компаније. Наш циљ је да што више стартап компанија буде отворено и регистровано у Прибоју и да оне запошљавају што више младих. Желимо да млади остају у Прибоју и да се враћају у Прибој знајући да овде имају услове за рад и напредовање”, рекао је Поповић.

Председник општине Прибој Лазар Рвовић, изјавио је да је стратегија ове општине да побеђује знањем.

“Прибој је град окренут младима и привреди. Имамо слободну зону са компанијама, идемо у правцу дуалног образовања, имамо подршку за школовање инжењера у слободној зони. Желимо да пружимо шансу младим људима да својим иновацијама и енергијом покрену Прибој”, рекао је Рвовић.

rishub otvaranje2

Један од станара Иновационог стартап центра је Валентина Токовић, млада професорка информатике и председник Планинарског клуба Љесковац из Прибоја. Она планира да у Стартап центру оснује своју стартап компанију која ће повезати ИТ технологије и планинарење.

“Развила сам идеју како да се користе кју-ар кодови, разне врсте дигиталних “трекова” и електронских топографских мапа приликом планинарења. То су иновације у тој области за које мислим да могу да имају комерцијалну вредност на тржишту”, истакла је ова млада стартаперка.

Пројекат отварања Регионалног иновационог стартап центра реализовали су Општина Прибој и „Индустријски паркови“ из Прибоја, уз финансијску подршку Кабинета министра за иновације и технолошки развој. Укупна вредност инвестиције износи преко 42 милиона динара, а за рад стартап компанија предвиђен је на простору од 579 квадрата у самом центру града.