slideshow04

Промовисана монографија "Стара Рашка под италијанском окупацијом од 1941-1943. године"

У прибојском Дому културе “Пиво Караматијевић” , 12.октобра промовисана је монографија "Стара Рашка под италијанском окупацијом од 1941-1943. године" , младог а већ афирмисаног аутора др Милутина Живковића из Краљева.

Монографија говори о тешким данима, које је народ Старе Рашке провео под окупацијом у Другом светском рату, а кроз призму сложених геополитичких, војних и економских односа, који су владали на овом простору, од Чајнича и Пљеваља, преко Прибоја и Сјенице, до Новог Пазара.

Стара Рашка је језгро некадашње српске средњовековне државе немањићког, али и преднемањићког периода. То је део Србије и Црне Горе, тзв.Старог Влаха, где је и настала модерна српска држава. Простор Старе Рашке или Старе Србије, ни данас прецизно није дефинисан, а аутор монографије “Стара Рашка под италијанском окупацијом 1941-1943" jе овај простор ограничио реком Дрином на западу, Косовском Митровицом и Пећи на истоку, Чачком, Ивањицом и Ужицем на северу и на југу, Колашином, Беранама и Андријевицом.

Интересантно је да су Италијани, иако су били окупатори, не само овог простора, Други светски рат, завршили на победничкој страни.

Монографија je плод десетогодишњег истраживања аутора у домаћим и страним архивима, има два тома са око 1000 страница, објављена је овог лета, а издавачи су Институт за савремену историју у Београду и издавачка кућа "Catena Mundi".

На промоцији у Прибоју о овој монографији говориле су и Живковићеве колеге са факултета, Драган Теодосић из Београда, запослен у Архиву Југославије, док је модератор био професор историје у нашем граду, Александар Мановић.

Монографију "Стара Рашка под италијанском окупацијом 1941- 1943", љубитељи писане речи али и историјских чињеница, могу пронаћи и у Градској библиотеци у Прибоју.