slideshow04

Женска парламентарна мрежа у Прибоју

Женска парламентарна мрежа Народне скупштине Републике Србије у Прибоју је 22.октобра одржала састанак са представницима локалних самоуправа Златиборског округа на тему спровођења, овог лета усвојеног, Закона о родној равноправности.

Састанак у Прибоју је први у оквиру планираних посета управним окрузима у Србији, који се реализују у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП), Мисијом ОЕБС-а у Србији и Фондацијом БФПЕ за одговорно друштво.

Циљ састанка је упознавање народних посланица са капацитетима, условима и препрекама за спровођење Закона о родној равноправности, са којима се суочавају локалне самоуправе, локални механизми за родну равноправност, као и организације цивилног друштва, које функционишу на локалном нивоу.

Женска парламентарна мрежа Народне скупштине Републике Србије, постоји од 2013. године, окупља народне посланице из свих странка, позиције и опозиције и без обзира на политичке разлике, кроз културу дијалога, дају допринос реализацији заједничких циљева.

Иако је Закон о родној равноправности на снази од 1. јуна, Србија је и пре његовог доношења, ишла у корак са овим тенденцијама, па смо по заступљености жена на јавним функцијама у самом врху у Европи, али и свету.

"Србија је међу 10 земаља у свету по броју жена у законодавној и извршној власти, а међу пет земаља која је Законом о буџету, увела родно одговорно буџетирање.", рекла је народна посланица из Прибоја, Миланка Јевтовић Вукојичић, иначе једна од координаторки ЖПМ и додала да је Србија једина земља ван ЕУ која има индекс родне равноправности, у којој се на основу шест параметара прати положај жена у једном друштву.

Имплементација Закона о родној равноправности на локалу предвиђа и формирање Комисије и Савета, али и запослење лица коме ће посао бити област равноправности полова, а то подразумева и нека подзаконска документа, чије се доношење тек очекује.

По речима представника домаћина, председника СО Прибој Бориса Мрдовића, Прибој је имао част да први угости народне посланице у оквиру ЖПМ НСРС, а то поверење је достигнуто конкретним активностима кроз институције система.

"Као локална самоуправа, Прибој је пример добре праксе, јер имамо значајан број жена на јавним функцијама у законодавној и извршној власти. Локална самоуправа доста тога је урадила на стварању предуслова на економском оснаживању и еманципацији жена, што итекако утиче, генерално, и на родну равноправност у нашем граду, како у јавном, тако и у друштвеном животу.", рекао је Борис Мрдовић, председник Скупштине општине Прибој.

Значајан допринос, као модератори одређених тема на овом скупу дале су и народне посланице из Прибоја Миланка Јевтовић Вукојичић и Дијана Радовић, али и представници локалне самоуправе и цивилног сектора - Едина Реџовић, саветница председника Општине, Славиша Јањушевић, руководилац Одељења за друштвене делатности, финансије и буџет, Сања Мановић, председница општинског Одбора за равноправност полова, као и Малина Станојевић, председница удружења жена "Сачувајмо село".