slideshow04

Поплаве у јануару

Обилне кишне падавине већ трећи дан, утицале су на повећан водостај, пре свега реке Лим, која се излила на уобичајеним местима на подручју општине Прибој, а слична је и ситуација и са водтоковима другог реда. Надлежни органи и институције предузимају неопходне и могуће мере, ради заштите пре свега живота грађана, али и имовине.

Упркос изузетно обилним падавинама, ситуација се држи под контролом.

Тако је данас (19.јануара) у Прибоју одржан радни састанак ЈВП "Србијаводе", Општине Прибој и надлежних служби. Директор ЈВП "Србијаводе" Горан Пузовић, донео је одлуке о хитним реакцијама и мерама које ће бити предузете, како би се заштитили људи и имовина. Представници ЈВП "Србијаводе", Сектора за ванредне ситуације, са људима испред Општине Прибој, као и механизација, стално су на терену и предузимају све потребне радње.

Општина Прибој, преко свог ЈП за уређење грађевинског земљишта и развој града, интервенисала је на неколико локација, тамо где је то било потребно и могуће.

На Бањском Чамцу, река Лим је поново заплавила домаћинства у овом делу, и то код кућа Ђуровића и Пузовића, па је Општина Прибој реаговала са 70 џакова са песком и 10 кубика тампона, као и преко 100 додатних џакова, које ће пунити мештани, према потреби и тако појачати одбрамбени бедем на овом делу водотока реке Лим.

Иако је претходних дана, из превентиве, ојачаван одбрамбени бедем, у насељу Лука, Лим се опет излио у овом насељу на два места. На условно "старом" месту, код горњих барака или, некадашње сточне пијаце, опет је поплављено неколико домаћинстава, а вода је чак продрла у унутрашњост стамбених јединица, јер је ниво Лима овде већи од нивоа заплављених стамбених објеката. Наложена је и евакуација 18 грађана а за њих је Општина обезбедила смештај у хотелу Лим. У међувремену допремљено је нових 30 кубика тампона, како би се додатно ојачао бедем, на самој обали Лима.

Повећан водостај угрозио је и житеље тзв.доњих барака, такође у насељу Лука, које нису баш често, у последње време биле у опасности од поплава, што само говори колики је водостај реке Лим, током актуелних кишних падавина. Ту је постављено 50 џакова са песком, као и 35 кубика тампона, за додатну заштиту одбрамбеног бедема од набујалог Лима.

У МЗ Кратово набујала Кратовска река претила је да угрози кућу Боре Врељаковића, па се и овде интервенисало са подизањем одбрамбеног бедема, где је постављено 30 џакова са песком.

Иако данас на подручју Прибоја није било много кишних падавина, у Црној Гори јесте, па ће све те падавине вечерас и ноћас стићи Лимом и до наше општине. Метереолози не најављују престанак падавина, већ и даље кишу и снег наредних дана, па се и даље страхује од новог поплавног таласа, како на Лиму, тако и на речицама и потоцима бујучарима.

Надлежне службе позивају грађане на опрез и заштиту пре свега људи.