slideshow04

Изложба слика "Диванхана" у Завичајном музеју у Прибоју

Поводом великог исламског празника Курбан Бајрама, у Галерији Завичајног музеја у Прибоју, 3.јула, отворена је ретроспективна изложба слика насталих на досадашњих осам сазива Међународне ликовне колоније за младе таленте Удружења за науку, културу и уметност Бошњака, ”Уједињене боје диванхане”, која окупља ствараоце са балканских простора, и труди се да очува традицију и културу свих народа.

“Учесници колоније на најбољи начин презентују наше крајеве и остављају нам дела, која представљају ризницу препуну културног блага, које ће остати као значајна културна баштина свих нас. Зато је ова изложба, као права ретроспектива, и битна и посебна”, рекао је Меша Брничанин, председник УНКУБ “Диванхана”.

Диванхана у буквалном преводу значи место за разговор и дружење, трем у босанским кућама, или једна од просторија градских кућа за разговор или салона за пријем. Према речима учесника, тај назив потпуно одговара карактеристикама саме колоније - рад и дружење, одмор и мелем за душу.

Најбољима на конкурсу УНКУБ на тему - “Празнични, односно бајрамски су дани благи”, уручене су награде, а чин отварања изложбе са извођењем илахија употпунила је Насиха Мешић.

Ретроспективна изложба слика Међународне ликовне колоније “Диванхана” биће у Галерији Завичајног музеја у Прибоју, до краја јула.