slideshow04

Предавање у Прибоју - Породица, кризе и изазови

"Породица, кризe и изазови" - била је тема занимљивог и веома надахнутог предавања, које је у прибојском Дому културе, одржала проф.др Мила Голднер Вуков, светски признат породични и индивидуални психотерапеут.

Одавно једно предавање није изазавало толико пажње и интересовања Прибојки и Прибојаца, као предавање на увек актуелну и свакодневно присутну тему, о основној ћелији друштва, о породици. Због све бржег ритма живота и свакодневних обавеза, најчешће не стижемо да се на адекватан начин посветимо себи самима и својима најрођенијима, члановима најуже породице, на начин како би то можда требало.


Тек када дође до неких иоле ситнијих, свакодневних проблема или препрека, да не кажемо криза, онда као да се пробудимо из сна, рационалније размишљамо и трезвеније делујемо, да се те кризе ако је могуће превазиђу у зачетку, а изазови лакше преброде и каналишу.

Професорка каже, да смо ми као народ, упркос свим историјским недаћама и "кући на путу", ипак чврсти и стабилни, а наравно има и препоруку да би опстала породица.


"Ми као народ успевамо да се изборимо са свим кризама, али ту су три ствари које мора да применио: љубав, разумевање и јака породица", поручила је проф.др Мила Голднер Вуков.

Стабилност и јединство породице нарушавају бројне кризе. Оне су просто свакодневне, неке на жалост имају и дугорочне последице. А узроци криза су такође бројни, од финансија, преко емотивних превара, до планираног или изненадног напуштања породице. Како професорка каже, свака криза је и прилика за промену, наравно на боље, свака криза је и неки нови изазов за породицу.

Професорка Голднер је светски признат породични и групни психотерапеут. Едукације и искуство стицала је од Београда, преко Велике Британије и Америке, до Аустралије и Новог Зеланда, где је постала и члан престижног краљевског колеџа ових земаља. Искуства из ових делова света су различита, али се све своди на једно - како постати што бољи човек, а то гарантује и бољу породицу. Каже, да би било боље да је то и код нас уређено кроз систем, кроз школу, од малих ногу, али док се то не деси и оваква предавања добро дођу, свим школама нуди и свој уџбеник позитивног родитељства - "Родитељи добро јутро".

Предавање проф.др Миле Голднер Вуков у Прибоју је наишло на велико интересовање и пажњу. Сала у Дому културе била је претесна да прими све заинтересоване грађане. Зато је организација једне овакве вечери била пун погодак, а  иницијатор је била главна медицинска сестра Болнице Прибој, Славица Ђуровић.

Због увек актуелне и занимљиве теме, због дивне вечери, на којој се из стручног угла причало о нама, о нашим породицама, очекивати је да се једно овакво предавање, са уваженом гошћом, ускоро понови, а организатори обећавају да би то могло бити, већ на јесен.