slideshow04

Амбасадор Египта посетио Прибој

У својој првој званичној посети Прибоју, у петак 29.јуна боравио је нови амбасадор Арапске Републике Египат у Србији, Амр Фатхи Мохамед Алгувејли. Египат ове године обележава 110 година постојања дипломатских односа са Србијом, у складу са чиме Египат настоји да створи добру сарадњу на свим нивоима.

Амбасадор Алгувејли у Прибоју се састао са председником општине Прибој Лазаром Рвовићем и генералним директором ФАП Корпорације а.д. Ранком Вуковићем. Повод посете египатског амбасадора Прибоју јесте успостављање сарадње са општином Прибој, за коју како је навео, има основа.

"Што се тиче потенцијалних праваца сарадње, имао сам прилике да се уверим да је Фабрика аутомобила заиста један поузан партнер. Што се тиче продубљивања економске сарадње имам част да вас обавестим да је у плану да се направи заједнички српско-египатски форум, односно заједничка привредна комора.", рекао је амбасадор у изјави за медије у Прибоју.

Након амбасадорове посете прибојској фабрици аутомобила, председник општине Прибој, Лазар Рвовић, рекао је да све што се тиче ФАП-а, тиче се и прибојске општине, јер је ФАП на првом економском месту општине, а самим тим и државе.

"Оно што је за нас, као Прибојце најзначајније, јуче је Прибој званично постао и део наменске индрустрије и прва посета након тог тренутка је посета амбасадора Египта, а у току су одређени преговори са египатском наменском индустријом о сарадњи и нама свака реч позитивна у том правцу много значи, јер се оно што је добро ФАП-у, добро је и Србији а наравно, највише је добро нама Прибојцима, тако да у том правцу привредне сарадње, очекујемо помаке.", рекао је председник Рвовић.

Још раније је направљен план у даљој сарадњи Египта и ФАП-а, имајући у виду да се овом сарадњом, генерални директор ове фабрике, Ранко Вуковић, још раније бавио.

"Фап ће уложити напоре да пројекат који смо започели прошири, ових дана смо имали пословну комуникацију у смислу неких додатних техничких и осталих могућности које ФАП може да развије. То су послови који се преко ноћи не завршавају, овај долазак господина амбасадора код нас у ФАП и у Прибој је потврда да тај ток иде добрим путем. Мислим да ће ФАП у наредном периоду имати већ неке конкретне пословне потезе и уговоре који ће ићи у том правцу.", рекао је Вуковић.

Осим састанка са руководством општине и ФАП-а, на коме су прецизирани даљи кораци у продубљивању сарадње између прибојске фабрике и Египта, амбасадор је изразио жељу и за упознавањем других потенцијала и знаменитости прибојске општине, како би се можда открили нови облици сарадње. Он је том приликом посетио Бању и обишао ризницу манастира Светог Николе на Бањи, Хасан агину џамију у Прибоју и друге културне и историјске знаменитости Прибоја.

poseta ambasadora egipta