slideshow04

Одржана 26. седница Општинског већа

Прибој, 12.07.2013. - Данас је одржано 26. по реду заседање Већа општине Прибој, које је отворио и њим председавао председник општине, Лазар Рвовић. На дневном реду данашњег заседања нашло се шест тачака, укључујући текућа питања, и не тако обиман материјал, који је у целости прослеђен Скупштини општине на усвајање.

Данас је прихваћен Предлог Одлуке о завршном рачуну консолидованог рачуна буџета општине Прибој за 2012.годину, са извештајем Екстерне ревизије. На основу ревизорског извештаја, Веће је формирало закључке да се приступи усвајању Правилника о заједничким критеријумима и стандардима за успостављање и функционисање система финансијског управљања и контроле у јавном сектору, како за директног тако и за индиректног корисника, као и да се приступи попису непокретних ствари код јавних предузећа чији је оснивач и изврши њихов упис у складу са Законом о јавној својини.
Такође, на данашњем заседању утврђена је висина накнада за рад чланова Управних и Надзорних одбора јавних предузећа, чланова Управних и Надзорних одбора јавних установа, организација и служби, чији је оснивач општина Прибој и чланова комисија које образују органи општине, јавна предузећа и установе. Предлогом ове Одлуке, предвиђено је да чланови Надзорних одбора јавних предузећа имају право на месечну накнаду и то председник у висини 10 % просечне зараде по запосленом у Републици Србији према последњем податку републичког органа за статистику, док члану припада накнада у висини од 8% просечне зараде по запосленом у Републици. Имајући у виду да је према последњем податку републичког органа за статистику, просечна бруто зарада по запосленом у Србији 64.249,00 динара, председнику Надзорног одбора припада месечно ( нето ) 6424,00 динара док члан добија месечно ( нето ) 5139,00 динара. Када су у питању Управни одбори јавних установа, организација и служби, чланови имају право на дневницу по одржаној седници, и то председник 5% од просечне зараде по запосленом у Републици, а члан 3 %, што би према последњим подацима републичког органа за статистику било 3212,00 дин за председника УО по одржаној седници, а за члана 1927,00 дин по одржаној седници. За председника и чланове Надзорних одбора јавних установа, организација и служби, предвиђена је дневница по одржаној седници, и то за председника у висини од 5% просечне зараде у Републици, што износи 3212,00 динара по последњем податку републичког органа за статистику, док је за члана предвиђена дневница у висини од 3% просечне зараде по запосленом у Републици, што износи 1927,00 по одржаној седници. Такође, овим Предлогом Одлуке утврђено је да чланови Комисија које образују председник општине, Општинско веће, Општинска управа, јавна предузећа и установе имају право на дневницу по одржаној седници у висини од 3% просечне зараде по запосленом, само у случају одржавања седница ван радног времена, што би у том случају износило 1927,00 динара по одржаној седници.
На данашњој седници Општинског већа, расправљало се и о симболима општине Прибој, па је поводом предложених симбола, кратко објашњење дао председник Скупштине општине, Саша Василић. Он је казао да се у посао припреме идејних решења симбола општине Прибој, ушло 17. фебруара, када је формирана Комисија за припрему предлога симбола и празника општине Прибој. Василић је подсетио да је био расписан Конкурс за израду идејног решења грба и заставе општине Прибој, истичући да ниједно од пристиглих решења није задовољавало услове Конкурса као ни основна хералдичка правила. Тим поводом, ангажован је Љубодраг Грујић, хералдичар из Панчева, који се бавио грбом Републике Србије, а нагласио је такође да општина Прибој до сада није имала заставу, и да би усвајањем ових предлога по први пут исту и добила. Предложени грб је плаве боје, на њему се налазе потковице, које су биле и на грбу цара Душана и симболизују Рашку област, кринови симболизују и Србе и Бошњаке, а исти се налазе такође на грбу Србије. Круна која се налази на врху, показује ком реду општина по величини припадамо ( средња општина ) док су храстови носачи, јер је 70 % површине општине прекривено шумом. Предлог Одлуке о симболима општине Прибој биће на дневном реду следећег заседања Скупштине.
Такође је прихваћен и послат Скупштини на усвајање, Предлог Одлуке о утврђивању Дана општине Прибој, којом је предложено да Дан општине буде 2. фебруар. Констатовано је да је садашњи датум 20. јануар, одређен по Повељи Краља Фридриха III, која је издата 20. јануара 1448. године по Јулијанском календару (по Грегоријанском календару 2.фебруар), а обзиром на то да је 20. јануар, по старом (Јулијанском) календару заправо данашњи 2. фебруар, иначе датум када је Прибој први пут поменут као утврђење на Бићу.
Данас је прихваћен и Предлог Оперативног плана за одбрану од поплава за воде другог реда на територији општине Прибој за 2013. годину. На овај предлог, позитивно мишљење дало је ЈВП "Србијаводе"-ВПЦ "Сава-Дунав".
У току текућих питања, разматрани су актуелни проблеми, захтеви и молбе грађана и удружења, а такође је разматрано и питање превоза ђака на територији општине Прибој. Општинско веће је сматрало да је ово најбољи тренутак за разматрање и одлучивање, када је у питању ова проблематика, како би све било спремно пре почетка нове школске године. Веће је имало предлог, обзиром на то, да Закон дозвољава, да се продужи постојећи уговор са Ес Турс-ом, истичући да је квалитет услуге био одличан, да су поштоване одредбе Уговора и да су директни корисници, ученици задовољни. Ипак је уз уважавање квалитета услуге коју је пружао поменути аутопревозник, одлучено да се уђе у нову тендерску процедуру како Закон налаже. Тендерска документација је спремна, и очекује се улазак у процедуру данас или наредних дана.
Након овог заседања Општинског већа, планирано је да се заседање локалне Скупштине, највероватније закаже за 23. јул.
Детаљан опис предлога грба и заставе погледајте овде.

Дневни ред са седнице Општинског Већа можете погледати овде.

sednica veca3