slideshow04

У Прибоју отворена изложба о Николи Тесли

Прибојци имају прилику да у свом граду погледају изложбу о великану светске науке Николи Тесли. Захваљујући размевању Музеја у Београду, који чува заоставштину једног од највећих научника света, као поклон грађанима Прибоја, у Галерији Завичајног музеја, постављена је изложба "Никола Тесла у свом и нашем времену".

"Због тога што је велики Тесла задужио човечанство, музеј Николе Тесле у Београду је најпосећенији музеј у Србији, који и поред тога организује овакве путујуће изложбе широм света, али и широм Србије, како би достигнућа овог научника била приближена свима, поготово млађим нараштајима.", рекла је Ивона Јевтић, директорка Музеја "Никола Тесла" у Београду.

"Прибој овом изложбом наставља континуитет представљања научних великана наше земље, јер су већ у нашем граду представљени живот и дело светски признатих научника од Прибојца Вујице Јевђевића до једног Милутина Миланковића. Локална самоуправа се тиме поноси и увек ће подржавати овакве пројекте.", рекао је отварајући изложбу Борис Мрдовић, председник СО Прибој.

Аутори изложбе су Бранимир Јовановић, Милица Кеслер, Ивана Зорић и Ивана Недељковић који су и Прибојцима са изложбеним експонатима дочарали причу о животу и делу једног од највећих научника, са посебним освртом на његово порекло и породицу.

Изложба приказује само неке од Теслиних најважнијих проналазака као што су индукциони мотор са ротором у облику диска, "Колумбово јаје", Теслин трансформатор или Теслина пумпа.

Поставку допуњују и макете неких од најважнијих пројеката Николе Тесле као што су хидроцентрала на Нијагариним водопадима, лабораторија у Колорадо Спрингсу или чувени торањ на Лонг Ајленду.

Изложба "Никола Тесла у свом и нашем времену", у Завичајном музеју Прибој биће отворена од 11. априла до 9. маја 2023. године.